Sellerirot er klassifisert som rotgrønnsak, men er egentlig en oppsvulma del av stilken som veks over bakken. I Norge har vi to typer, en «fersk» variant som blir solgt i bunt med blada på, og en som tåler lengre lagring som ofte er oppskåre og pakka i plast. Stilkene og blada på den «ferske» varianten er ganske lik stangselleri og kan brukes på same måte.
At selleri er sunt er ikke ukjent, men visste du at denne grønnsaken også kan kalles sexy? Det er ikke bare østers som øker sexlysten. Androsterone er et hormon som menn kan spise for å øke tenningen hos kvinner. Androsterone gjør altså menn mer attraktive for kvinner. Dette hormonet finnes i de grønne stengene til selleri, og er langt rimeligere og enklere å få tak i enn østers.
Sellerirot, Knollselleri (
frukt.no)
Varebeskrivelse
Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet og dyrkes over hele Europa. Den har vært kjent i Norge i lang tid, og er mye brukt som suppegrønnsak. Det er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft, og en litt skarp søtlig smak. Sellerirot selges i begynnelsen av sesongen som bunterot med gresset hengende på. Utover høsten og vinteren selges avskårne og pussede røtter som ofte er delt i stykker og plastpakket.
Bruksområde
Sellerirot bør skrelles før bruk for å få vekk alle jordrester. Vær oppmerksom på at fruktkjøttet raskt oksyderer og blir misfarget. Sellerirot bør derfor brukes umiddelbart etter skrelling. Den brukes mest som suppegrønnsak og både roten og gresset kan brukes. Stekt eller kokt sellerirot brukes som tilbehør både til fisk og kjøttretter. Strimlet sellerirot passer fint til wok. Revet sellerirot er godt, og de grønne bladene kan også brukes i salat.
Egenskaper
Sellerirot er rik på kalium, og inneholder en del B- og C-vitaminer.
Kvalitetskrav
Sellerirot skal være hel og fast, nesten uten jord, uten skadedyr eller frostskader.
Lagringstemperatur
0 – 2°C
Lagringskommentar
Bunterot med gresset på bør ikke lagres lengre en uke. Sellerirot som lagres mørkt og kjølig, kan holde i mange måneder.
Norsk sesong
august – april